Een nieuwe rol voor de patiënt?!

Yvonne blogt met zorg: Een nieuwe rol voor de patiënt?!

In Een nieuwe rol voor de patiënt?! beschrijft Yvonne Schoolderman de langzaam veranderende positie van patiënten in het zorgproces. Denk aan het contact tussen de verpleegkundige en de patiënt in het ziekenhuis, denk ook aan de dialoog tussen arts en patiënt.

Met of door, maar niet óver …

Mij spreekt vooral aan hoe Yvonne beschrijft dat:

  • patiënten thuishoren tussen de sprekers tijdens congressen en symposia;
  • het dan wel belangrijk is dat een patiënt afstand kan nemen van zijn eigen situatie en niet alleen vertelt wat er zo moeilijk is aan het ziek-zijn;
  • sprekers van patiëntenorganisaties of federaties (zoals de NPCF) vaak zelf geen patiënt zijn, waardoor de verhalen van de patiënten zelf gemist worden.

Met Yvonne ben ik het eens dat het laatste niet verkeerd hoeft te zijn. In de praktijk vind ik het alleen niet meevallen. Gesproken wordt van patiëntenparticipatie en -patiëntenperspectief, wat op zich ook wel grote woorden zijn. In het echt blijft het vaak praten óver de patiënt. Wat werkelijk belangrijk is voor patiënten, wordt op deze manier gemist. Het échte verhaal wordt immers niet gehoord.

Ondertussen dragen veel patiënten als enige in het circuit hun steentje bij als vrijwilliger, terwijl ook zij vaak in hun levensonderhoud moeten voorzien. Ook daarover schrijft Yvonne in haar blog Een nieuwe rol voor de patiënt?!

Kortom … als je geïnteresseerd bent in de rol van de patiënt in de huidige gezondheidszorg, dan mag je Yvonnes blog niet missen.

Lees ook

Plaats een reactie