Merry Maidens

Steencirkel in Cornwall

De Merry Maidens (vrolijke meisjes) vormen de bekendste en best bewaarde steencirkel in Cornwall. Mogelijk is de cirkel compleet, wat zeldzaam is. De negentien granieten stenen zijn niet groot. Ze vormen een perfecte cirkel met een diameter van 23,8 meter. De ruimte tussen de stenen is regelmatig. Precies in het oosten is een opening. Het zou kunnen gaan om een ingang of misschien ontbreekt daar een steen.

De Merry Maidens worden ook wel Dawn’s Men (mannen van de zonsopgang) genoemd. Die naam heeft alleen niets te maken met zonsopgang. Het is een verbastering van Dans Maen, of Stone Dance (steendans) in het Cornish: een verhaal van negentien meisjes die dansten op een zondag en veranderden in stenen. The pipers die voor hen speelden versteenden ook.

Deze legende is waarschijnlijk bedacht door de vroegchristelijke kerk met als doel oude heidense gewoonten van de Cornisch boerenbevolking te doorbreken. Toen wij daar waren, bij die Merry Maidens, waren er ook andere merry maidens: een weiland vol koeien.

Plaats een reactie