Schildklier, HON-code en Koninklijke Bibliotheek

Duidelijk was dat schildklier.nl opviel. De site werd in de zomer van 2011 goed bezocht: van half juni tot half juli bekeken 9589 bezoekers 50770 pagina’s. Google Analytics laat dat mooi zien in dit Dashboard Report.

Blijkbaar had de Health On the Net Foundation de site ook gezien. Ik was in die tijd de beheerder van de site en ik kreeg een uitnodiging. Volgens de voorschriften heb ik de website aangepast. De site ontving daarop het HON-certificaat. De HON-code is een initiatief van de HON-Foundation om de kwaliteit van medische informatie op het internet te verbeteren.

Onduidelijk is of de website nu (in 2014) nog steeds voldoet aan de HON-code. Het certificaat wordt niet vermeld op de website.

De Koninklijke Bibliotheek heeft in die periode ook belangstelling getoond. Want: ‘Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.’

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

1 thoughts on “Schildklier, HON-code en Koninklijke Bibliotheek

  1. De website voldoet volgens HON ook in 2014 aan de eisen. Maar er was wel iets veranderd: “Unfortunately, the HONcode recertification is no longer a free service.” Ook niet voor bestaande HON-gecertificeerde websites.
    En een zin als “If you would like your site reevaluated please use the donation service at” vind ik ook wat raar overkomen.
    In Nederland zijn ook initiatieven van keurmerken voor (medische/ wetenschappelijke) gezondheidszorg-websites.

Plaats een reactie