Wetenschappelijke discussie over conceptrichtlijn schildkliercarcinoom

De richtlijn Schildkliercarcinoom uit 2005 is op dit moment in revisie. Dit wordt gedaan door de richtlijnwerkgroep Schildkliercarcinoom waarin alle disciplines participeren die bij de multidisciplinaire zorg voor patiënten met schildkliercarcinoom zijn betrokken.

16 april 2014 discussieerde de richtlijnwerkgroep in Utrecht over de conceptrichtlijn, zie Uitnodiging bijeenkomst richtlijn schildklier 16-4-2014.

Via twitter deelde Bruce Wolffenbuttel de nodige getallen. Cijfers om niet vrolijk van te worden.

1 thoughts on “Wetenschappelijke discussie over conceptrichtlijn schildkliercarcinoom

  1. Cijfers uit het concept op pagina 123 – http://richtlijnendatabase.nl/uploaded/docs/Schildkliercarcinoom/Conceptrichtlijn_schildkliercarcinoom_2014.pdf:

    In juni 2012 heeft de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde een rapport opgemaakt: Normering 6339 Chirurgische Behandelingen, versie 3.0; waarin het minimum van 20 schildklier- en of bijschildklieroperaties per instituut (met twee toegewijde chirurgen) per jaar werd aangegeven. Dralle waagt zich ook aan het noemen van getallen. Zij komen, op basis van een in Duitsland uitgevoerde multicenter studie uit op de volgende aantallen: voor schildklieroperaties voor benigne afwijkingen 30 operaties per chirurg; voor meer gecompliceerde operaties, waaronder schildkliercarcinoom, 3- 12 per chirurg per jaar. In een recent prospectieve cohortstudie van Gonzalez-Sanchez et al. waren de morbiditeitcijfers (nervus recurrensletsel, geobjectiveerd met laryngoscopie en postoperatieve hypoparathyreoidie, beiden na een jaar), lager bij de patiëntpopulatie die geopereerd werd door chirurgen met >40 schildklieroperaties per jaar, dan bij de patiëntpopulatie die geopereerd werd door chirurgen met 100 schildklieroperaties per jaar verrichten. Ook in een Amerikaanse studie is een betere kwaliteit van zorg gerapporteerd. Adequate primaire chirurgie en significant minder morbiditeit werd gerapporteerd bij chirurgen die veel operaties verrichtten. Deze getallen zijn de uitkomst van onderzoek naar de relatie tussen complicaties en ervaring van de chirurg, hetgeen uiteraard niet het gehele spectrum van kwaliteitscriteria bevat. De werkgroep is van mening dat ten aanzien van “een voldoende aantal van deze of vergelijkbare operaties” in geval van ongecompliceerde schildklieroperaties een aantal van 40 per jaar per instituut noodzakelijk is. In level 1-ziekenhuizen dienen minimaal 20 schildkliermaligniteiten per instituut geopereerd te worden en in level 2-ziekenhuizen minimaal 10 maligniteiten. Ook geldt dat er in level 1-ziekenhuizen minimaal 10 halsklierdissecties in het kader van een schildkliercarcinoom worden verricht.

    De literatuur aangaande centralisatie van zorg richt zich met name op de chirurgische behandeling van patiënten met schildkliercarcinoom. Desalniettemin is de werkgroep van mening dat deze centralisatie van zorg geëxtrapoleerd dient te worden naar alle betrokken professionals. Naast normering is continue toetsing, zoals deelname aan een landelijke audit, van essentieel belang voor het behoud van kwaliteit van zorg.

Plaats een reactie